💥 Grafische partituur
- Joris van Veen
- 12 sep 2024
- 2 minuten om te lezen
➡️ Algemene Informatie
Tijdens deze activiteit gaan de kinderen muziek tekenen door zelf geluiden te maken en deze om te zetten in vormen en kleuren. Het doel is om kinderen op een creatieve manier bewust te maken van hoe geluiden visueel kunnen worden weergegeven.
➡️ Duur van de activiteit
Ongeveer 45 minuten.
➡️ Benodigdheden
A3-papier of groot tekenpapier
Kleurpotloden, stiften, wasco’s
Werkblad met voorbeelden van vormen en kleuren die geluiden kunnen voorstellen
(Optioneel) Digibord om het filmpje "BOEM PAUKESLAG" te kijken
➡️ Inleiding
Je kan muziek niet alleen horen, maar ook tekenen! We gaan geluiden omzetten in vormen, kleuren en lijnen. Misschien klinkt dat een beetje gek, maar het is eigenlijk heel leuk en creatief. Muziek en geluid kunnen er op papier namelijk heel anders uitzien dan je misschien denkt!
Optioneel: Kijk het filmpje "BOEM PAUKESLAG (PAUL VAN OSTAIJEN)" als een leuke introductie voor de activiteit.
Daarna gaan we een werkblad invullen. Op het werkblad staan verschillende voorbeelden van hoe geluiden kunnen worden omgezet in tekeningen. Denk aan een zigzaglijn voor een scherp geluid, of golvende lijnen voor zachte, vloeiende muziek.
Het werkblad bestaat uit twee pagina's: Een blad vol met verschillende grafische partituur en een doodleblad. Bespreek eerst het blad met grafische partituur:
Zet een rondje rond de vorm die HARD klinkt!
Zet een rondje rond de kleur die ZACHT klinkt!
Zet een rondje rond de "Hallo" die HARD klinkt!
Zet een rondje rond de "Woep" die VROLIJK klinkt!
Zet een rondje rond de lijn die veel beweegt!
Op deze manier maken de kinderen kennis met verschillende grafische partituur. Op het tweede blad kunnen zij zelf een beetje doodlen voordat zij zelf op A3 papier aan de slag gaan.
➡️ Kern
Na het invullen van het werkblad gaan de kinderen zelf aan de slag met het maken van geluiden, maar alleen met hun eigen lichaam. Denk aan klappen in je handen, stampen met je voeten, klikken met je tong, fluiten, neuriën, of zelfs geluiden zoals “ssshh” of “plop.” Laat de kinderen experimenteren met verschillende geluiden en ontdek wat voor bijzondere geluiden je allemaal met je lichaam kunt maken.
Bedenk hoe de geluiden die je hebt gemaakt eruit zouden kunnen zien op papier. Zijn de geluiden zacht of hard? Snel of langzaam? Gebruik je fantasie om deze geluiden om te zetten in vormen en kleuren. Bijvoorbeeld, een harde klap met je handen kan een grote rode streep zijn, terwijl een zacht gefluister misschien dunne, grijze lijnen zijn.
Pak je papier en tekenspullen en begin met het tekenen van jouw grafische partituur. Er is geen goed of fout: het gaat erom dat jouw tekening laat zien hoe de geluiden volgens jou eruitzien. Combineer vormen en kleuren om jouw unieke geluiden op papier tot leven te brengen. Denk bijvoorbeeld aan krullen voor een zacht hummen of stippen voor een kort tikgeluid.
➡️ Slot
Als je wilt, mag je jouw grafische partituur aan de groep presenteren. Je kunt uitleggen welke geluiden je hebt gebruikt, hoe je die hebt getekend, en natuurlijk mag je de geluiden ook laten horen!
💙 Gemaakt door Joris van KC Balans - 2024 💙
